the slender house

The design of this residence was principally driven by the desire to bring it in harmony with its wooded environment. Located on a plateau in the heart of the Laurentian forest near Montreal, Canada the house benefits from natural light despite its north-facing aspect.

Designed by Thellend Fortin Architects refined slender volume of the house as well as the open circulation areas set over two levels ensure that the entire expanse of the interior benefits from abundant natural light. The interior was designed around a large black ribbon that frames the topography and key features of the site, including the Precambrian rocks uphill and the lake below. The plan was developed to incorporate generous window openings and to imbue the living spaces with the same natural textures, including the mineral-inspired concrete floor and the eastern white cedar laths on the ceiling. With nature present at the very heart of the project, the spaces transform in accordance with the seasons. Simplicity is often the key to successful design and the execution by TFA is right on point.

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Wooden house by Thellend Fortin Architects

Photography: Olivier Samson Arcand

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.