natural beauty

Located in an area of outstanding natural beauty, within the South Downs National Park UK, the new house sits on the site of a bungalow that had been in the family for over sixty years. The owners wished that some of the building’s simple shape would be retained while creating a contemporary home. Together with Alma-nac, they wanted to make the most of the views out to the landscaped garden and the South Downs beyond and a connection with the outdoors was essential. This is largely achieved through extensive glazed openings as well as the direct access to the gardens from the living and dining spaces.

The brief was for a five-bedroom home that could be as comfortably inhabited when it was under full occupancy as it would be during single occupancy by owner. Concealed full height sliding partitions to create additional bedrooms were one of the ways we achieved this type of adaptability. The more significant step in keeping the house from feeling too big was the decision to effectively separate off the ground floor guest bedrooms, transforming the house from a 5 bed house to a 1 bed house with studio and study. Heating is zoned allowing for areas of the house to be controlled independently depending on whether these are in full use or not.

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

House in the woods/Alma-nac

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.