Playing with glass – London

Mulroy Architects increased the floor space in this family home by 25% with this full house refurbishment in the Muswell Hill, North London. The brief was to maximise available space throughout the property without disturbing the original Victorian bay window at the rear. The concept was to create a courtyard between a rectangular new extension and the existing bay window. However, the width of the existing building meant that the kitchen in the linking space between the old and new areas would be very narrow.
Taking inspiration from the work of SANAA in Japan, the courtyard became a frameless curved window creating more space within and wrapping around the existing bay that becomes the focus of the new dining area. The dining space expands with the curve and gives a direct view from the front door to the rear garden. The courtyard provides views and daylight from both sides and ensures that the architectural quality of the existing rear living room with the bay is maintained.
The new first floor extension contains a study and bathroom that may also be used as an additional bedroom. The corner window provides views over the garden and to Alexandra Palace. The flat green roof is finished in a sedum green and there is a cohesive aesthetic across the rear exterior providing a pleasant outlook from first floor windows and neighbouring properties.
“The results are outstanding. By skilfully configuring the former dining room into a children’s’ den, our growing family is able to avoid the goldfish bowl of a fully open-plan space, while still being able to come together to share the social aspects of family life; all centred around a kitchen and dining area that enjoys a view of both the Edwardian architectural masterpiece and its modern-day equivalent.” Owners Jessica and Simon Wantman

Related Posts

No Comments Yet.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.