Latest Blogs

The gray apartment – Brazil

The gray apartment is the residence of Giuliano Marchiorato and his fiancée Mayara. The concept revolves around the life of the architect, who daily studies different finishes, textures and colours for his projects. The main elements chosen were black and white as the basis of thought, which follows the minimalist identity.
The ebonie wooden floor throughout the apartment...

Not screaming sustainability – Melbourne

The main challenge of the North South House was designing a double storey family house on a north south oriented site that allowed northern sun and light into all the living spaces. A new 4 bedroom family home in the Eastern Melbourne suburb of Box Hill South. The original post war weatherboard house was quaint but unremarkable and the project started as a...

Fresh Surry Hills terrace

This project consists of restrained yet transformative alterations and additions to a two-storey terrace in Surry Hills, Sydney. CO-AP’s clients had lived in the house for a couple of years before approaching them for their renovations. The original late Victorian building was erected in 1873 for commercial use as a dressmaking premises, and from 1879 a grocer's...

A tranquil home – Glen Spey New York

This house in Glen Spey, New York, is composed of four semi-connected pavilions, focuses on spirituality and meditation. After years of intimate involvement with their Buddhist community in upstate New York, the spiritually-minded clients decided to plant roots closer to their Glen Spey temple. The expansive site, on 115 wooded acres, was chosen for its proximity to the temple, a short stroll away...

A chromatic division – Spain

The Borrell apartment is located on the first floor of a building built in 1925 in the Nova Esquerra district, Barcelona. It has 4 doors per landing, thus transforming the typical typology of a sequenced house into half floors. The structure of the house is made up of load-bearing walls and is distributed around two patios, with partitions that leave a corridor on...

Firebird – a sensorial journey

Designed as a sister restaurant to The Commune Group’s celebrated Hanoi Hannah restaurants, the brief for Firebird called for a bold yet approachable space with a hint of nostalgia, ultimately elevating Hanoi Hannah’s narrative to create a new identity. The restaurant was to be differentiated from its forerunners by celebrating the theatre of Vietnamese BBQ grilling, while adding some retro materiality and pop...

The ripple effect – Greece

KHI is located in a gently sloping olive grove in the southern Peloponnesein Methoni, Greece. The project is formed by a single continuous rippling wall that frames a series of protected courtyards at the extremity of each wing. The X-shaped massing divides the site into four distinct areas providing the eastern gardens with visual intimacy and variable shading throughout the day.
“KHI combines two extreme...

A place with everything – Berry

A place with everything you need and nothing you don’t need encapsulates this project by Casey Brown Architecture. Overlooking the Pacific Ocean in Berry, NSW, Australia, amongst the lust green paddocks of Berry, sit two tiny copper towers. Designed to provide the essential requirements for shelter – a bed, a deck, a fire place and a bathroom....

Maintaining a vintage vibe

This divine 1955 residence in Austin, United States, the Zilker neighbourhood was rescued by an insightful, young family looking to restore/renovate the home to fit their modern lifestyle, but intentionally maintain the vintage vibe.
A 1980s remodel left the house feeling cramped and heavy, but after finding the original blueprints (by mid-century architect Leonard Lundgren) the initial design intent inspired the renovation. Revived by...