apartment

A sense of community

CS1 Crestview is a community and recreation space set on a ridge in the rolling hills of Los Angeles, California, designed around landscape, context, and considered construction practices. With panoramic views across the city and to the mountains beyond, the structure is seen from afar as a small folly tucked into a grove of mature oak trees - a plane of wood floating...

Subtle changes

This grand first floor lateral apartment is located within a Grade II listed garden square in South Kensington. Having been unoccupied for some time, and not renovated since the 1950’s conversion into flats, the property was overdue a full and sensitive refurbishment. The client’s requirements were to reassert the historical features, whilst providing modern and flexible living spaces which would be manageable and...

The gray apartment – Brazil

The gray apartment is the residence of Giuliano Marchiorato and his fiancée Mayara. The concept revolves around the life of the architect, who daily studies different finishes, textures and colours for his projects. The main elements chosen were black and white as the basis of thought, which follows the minimalist identity.
The ebonie wooden floor throughout the apartment...

A chromatic division – Spain

The Borrell apartment is located on the first floor of a building built in 1925 in the Nova Esquerra district, Barcelona. It has 4 doors per landing, thus transforming the typical typology of a sequenced house into half floors. The structure of the house is made up of load-bearing walls and is distributed around two patios, with partitions that leave a corridor on...

Preserving and enhancing – Portugal

House Two is located in an old warehouse, within a block in the historic center of Olhão, Portugal. With a strong Islamic influence, a fishing town presents an irregular and organic network of narrow roads and overlapping constructions, of recognised cubist buildings.
The existing building with 2 floors, high ceilings, vaulted ceilings, and roof terrace fits into popular architecture typology, which is intended to...

A robust loft – UK

Bankside Lofts, opposite the iconic Tate Modern building, was one of the first projects developed by the Manhattan Loft Corporation. They pioneered an unusual model, selling apartments as ‘shells’ for owners to fit out themselves. Bankside Lofts was once of their earliest developments. YARD Architects were asked to reconfigure and update one of the apartments in the...

Deliberate quietness – South Yarra

Powell Street House occupies a compact site in the side streets of South Yarra Melbourne, in a pocket characterised by a visually diverse streetscape. The existing 1930’s brick duplex in a restrained Art Deco style, comprised a ground floor and first floor apartment, each sharing the same floor plan, and each with its own external access. Robert...

Taking a holistic approach

The recently completed St James Park boutique apartment project in Hawthorn, employs thoughtful, integrated design to maximise the site’s stunning park-front location. Located on Yarra Street, Hawthorn each of the 19 residences in the five-level development was individually designed to provide uninterrupted views of the site’s adjacent and leafy St James Park.
A holistic, team approach to the project, made possible through the in-house...

The Adelaide Project – Toronto

The Adelaide Project is a first-of-its-kind collaborative lighting studio, demonstration centre and workspace for TPL Lighting. Located in the intimate setting of an elegant heritage home in Toronto’s vibrant King West neighbourhood, The Adelaide Project seeks to create an intimate approach to experiencing and learning about today’s most innovative lighting solutions.
While The Adelaide Project is, at its core, a collaborative presentation center and...

On the slopes of Kirribilli

Kirribilli Apartment is a two-level apartment located within a boutique development designed by Mathieson on the slopes of Kirribilli, Sydney overlooking Circular Quay and under the shadows of the Sydney Harbour Bridge. The brief called for a proportion and amenity of spaces more akin with a house than an apartment. The property was selected by the clients...